Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reino Niemi var en av de 35 personer som startade en av Sveriges största och viktigaste arbetsmarknadskonflikter. Foto: SVT

Reino var med och tände gnistan

Uppdaterad
Publicerad

Reino Niemi var en av de 35 personer som startade en av Sveriges största och viktigaste arbetsmarknadskonflikter. Enligt honom började allt med en spontan missnöjesaktion kring ett nytt löneavtal, men att det i grunden handlade om så mycket mer.

Den 9 december 1969 var en kall vinterdag i Svappavaara. Det 35 personer stora arbetslaget på morgonskiftet i truckverkstaden kom till jobbet, bytte om som vanligt och började prata om arbetsmiljön, orättvisorna mellan arbetare och tjänstemän och det magra utfallet från den senaste löneuppgörelsen.

De reste sig inte upp och började jobba när förmannen kom och röt åt dem.

Reino Niemi var en av dem.

Han var inte rädd för att gå ut i en konflikt som inte hade fackets stöd och därmed hade arbetarna inte tillgång till LO:s strejkkassa. Enligt honom rådde en total enighet om att strejken var nödvändig.

-Vi betraktades inte som människor, säger han.

Vi följde med honom tillbaka dit det en gång började – till truckverkstaden vid LKAB i Svappavaara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer