Det säljs mer alkohol i Norrbotten än i de flesta andra län. Foto: TT

Det säljs mer alkohol i Norrbotten än i riket i stort

Publicerad

Norrbottningar köper mer alkohol än genomsnittssvensken, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Under 2017 inhandlade norrbottningen 7,9 liter alkohol och det är mer än en liter över rikssnitet på 6,6 liter.

Norrbotten ligger på fjärde plats som det län där mest alkohol konsumeras per år. Det säljs bara mer i Gotland, Jämtland och Värmland.

Turismen påverkar

Statistiken påverkas av en rad olika faktorer.  I Jämtland, med en alkoholförsäljning på 11,76 liter per person så vet man att turisterna från Norge drar upp konsumtionen och siffrorna på länsnivå kan påverkas av olika saker.

– Siffrorna nära gränsen tror vi påverkas av norrmännens inköp, säger Pi Högberg på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Så har man räknat

Statistiken har räknats ut genom att försäljningen av vin, sprit och starköl på såväl krogar som på systembolag har räknats om till antal liter 100-procentig alkohol per invånare över 15 år. Dessutom tillkommer oregistrerad konsumtion, motsvarande nästan två och en halv liter ren alkohol per person och år

I denna siffra, som bara finns framtagen på riksnivå, ingår även försäljning av alkoholhaltiga produkter som cider och folköl, samt alkohol köpt i utlandet eller som är olagligt införd. Folkölskonsumtionen står för i snitt 0,5 liter ren alkohol per person och år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer