Fler ungdomar jobbar i skogen i år på grund av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan börjar många ungdomar i Norrbotten och Västerbotten sommarjobba i skogen. Skogsentreprenören Roland Eklund kan ge dubbelt så många ungdomar jobb som förra sommaren, detta som en konsekvens av coronapandemin.

På ett hygge i Långträsk mellan Piteå och Älvsbyn gör en grupp ungdomar sitt första arbetspass med skogsplantering. Den här sommaren har entreprenören Roland Eklund kunnat ta in 40 lokala ungdomar, istället för 20 som ifjol.

– Vi är dubbelt så många på grund av pandemin, säger skogsentreprenören Roland Eklund som anlitar lokala ungdomar för trädplantering åt Sveaskog.

Målet är 1700 plantor för dag

Sveaskog har fått göra en snabb omställning för att 60 miljoner plantor ska hinna komma i jorden den här sommaren. Coronapandemin och restriktionerna gör att den utländska arbetskraft från Ukraina, som brukar vara ett viktigt tillskott, inte kan anlitas i år.

Roland Eklund arbetar med lokal arbetskraft och därmed har mer jobb tillfallit honom. Målet är att ungdomarna ska sätta 1 700 plantor varje dag i sex veckor.

I klippet ovan möter du några av de ungdomarna under deras första arbetspass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.