Maria Björkvall från Malmberget jobbar som sektionschef på LKAB. På fritiden ägnar hon sig åt sitt stora intresse – ridning. Hon vet att industrierna i norr skriker efter kvinnlig arbetskraft. Och hon tror sig även veta var företagen ska leta. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Randi Gitz

Maria om industriernas efterfrågan på kvinnlig arbetskraft: ”Det är i stallet de hittar oss”

Publicerad

300 personer står i kö till ridklubben Dundret i Gällivare. Eftersom det bara finns ett ridhus på orten så kan de inte bereda fler platser i nuläget. Klubben har blivit lovade en manege som ersättning för den mögelangripna, men det är inte säkert att det blir av. Det upprör medlemmarna, som menar att Gällivare håller på att bli en kommun där inga kvinnor vill bo.

Ridanläggningen skulle rustas olika etapper. Första etappen handlade om ett nytt stort ridhus. Under etapp två och tre skulle ännu en ridmanege byggas tillsammans med ett nytt stall för hästarna.

Men pengarna räcker inte till allt och det är oklart hur det blir fortsättningsvis.

Industriboomen i norr

– Jag skulle inte säga att det inte blir av, säger Birgitta Larsson (S) kommunalråd i Gällivare, jag ser det som ett omtag.

Nya miljoner föreslagna

Totalt har kommunen klubbat igenom 64,8 miljoner kronor för att rusta ridanläggningen.

Och i måndags lades ett förslag från majoriteten i kommunledningen om att skjuta till ytterligare 10 miljoner kronor.

35 miljoner är redan använda till det stora ridhuset.

Om det nya förslaget på tillägg går igenom så kvarstår 40 miljoner kronor att använda till stall och ännu en ridmanege.

Arbetsgruppen måste avgöra

Hur pengarna ska användas ska avgöras av en arbetsgrupp som består av kommunrepresentanter tillsammans med ridklubben Dundret.

– Där måste arbetsgruppen prioritera om man ska satsa på stallplatser eller en mindre manege, säger Karl Erik Taivalsaari (V).

För många privathästar

Ordförande i ungdoms-, fritids- och kulturutskottet Karl Erik Taivalsaari (V) berättar att han själv varit aktiv inom friidrotten och att den verksamheten blomstrat trots brist på fina lokaler.

– Av 50 hästar är 30 privata, det är svårt att motivera att det ska vara så, säger Karl Erik Taivalsaari (V).

Han hänvisar till likställighetsprincipen i kommunallagen och att andra hästägare utanför klubben kan bli avundsjuka.

Klarar sig inte utan privata hästägarna

Inom ridklubben känner de sig motarbetade. De motsätter sig också uppgiften om att 30 av 50 är privathästar och säger att det är 25/25 idag.

– Vi skulle aldrig klara oss utan privathästägarna, det är de som tar stalljourer kvällar och helger och får det här stället att fungera när vår personal är ledig, säger Susanne Östman, ordförande för ridklubben Dundret.

När industrierna i norr skriker efter kvinnlig arbetskraft tycker ridintresserade Maria Björkvall att företagen ska leta i stallet. Hör henne i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet