Foto: SVT

Gällivares kommunvapen kan ändras – ses som ojämställt

Uppdaterad
Publicerad

I Gällivare vill den politiska majoriteten ändra utseendet på kommunvapnet. Man vill ta bort en av de två symbolerna som symboliserar järn och ersätta den med kopparsymbolen – detta har skapat en politisk strid i jämställdhet.

– Det är egentligen plakatpolitik, nu politiserar man det, säger Lars Alriksson (M)

– Vi ser inte jämställdhet som populistisk politik, säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd

Gällivares kommunvapen har två renar som står för rennäringen och två Järnmärken som representerar malmbrytning och det vill den politiska ledningen ändra på genom att byta ut ena järnemblemet till kopparemblem istället.

Jämställdhet

Järn- och kopparsymbolerna är samma symboler som för det manliga respektive kvinnliga könet. I och med detta har en politisk strid mellan de styrande partierna och oppositionen nu uppkommit. Oppositionen anklagar kommunledningen för populism, medan kommunledningen menar att ändringen är ett led i arbetet med jämställdhet.

Utformningen

Under måndagen togs frågan upp på kommunstyrelsens möte men återremitterades för att ta fram en genomförandeplan med förslag till en successiv implementering i samband med en ändring av kommunvapnets utformning. Detta ska presenteras för kommunstyrelsen den 24 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.