Tumult vid NMR:s demonstration i Boden. Foto: SVT

Motdemonstranten: känslorna tog över vid demonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga bråk som krävde polisingripanden under NMR:s demonstration i Boden 1 maj stod olika motdemonstranter för.

– Det är så det brukar vara och det var vi beredda på, säger kommissarie Patrik Ström, som var en av polisens talespersoner under insatsen.

Polisen gjorde tre gripanden i samband med demonstrationerna i Boden under 1 maj. En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman, och två för brott mot maskeringsförbudslagen. Alla gripna är nu släppta.

– Dessutom avlägsnade vi fem personer från platsen för ordningsstörande. Vi körde dom ut från Bodens centrum så att det skulle ta en stund för dem att komma tillbaka, säger Patrik Ström.

NMR Norrbotten

”Människor var arga och upprörda”

SVT Nyheter Norrbotten har pratat med representanter för organisationen Boden mot Rasism men ingen av dem vågar uttala sig med namn utan de vill vara anonyma.

– Nazister på våra gator får känslorna att ta över. Jag såg människor som blev arga, andra som grät, och barn som var rädda. Människor blir arga och upprörda, säger en av representanterna.

Men vilket ansvar har ni som representerar Boden mot  Rasism för att det uppstod en del bråk under NMR:s demonstration?

– Vi kan inte ansvara för vad andra människor gör. Jag är säker på att ingen från vår organisation ställde till bråk. Vi var noga med att allt skulle gå fredligt till och att ingen skulle komma till skada, säger den anonyma representanten för Boden mot Rasism.

”Ofta enstaka personer som bråkar”

Från polisens sida poängterar man att kommenderingen 1 maj gick helt enligt planerna och att de hade kontroll på situationen.

– Vi var beredda på det som skulle hända. All erfarenhet visar att det är motdemonstranterna som brukar försöka provocera NMR till konfrontation. Man ska vara försiktig med att utmåla organisationer som jobbar mot rasism för att vara ansvariga för bråket. Det är ofta enskilda individer som ligger bakom, säger Patrik Ström.

I samband med NMR:s demonstration polisanmäldes Bo Nilsson, deras kandidat till kommunfullmäktige i Boden, för hets mot folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet