Den 92-åriga Luleåbon larmade Tunstall åtta gånger. Hade hjälpen kommit i tid tror en av hennes söner att hennes liv hade kunnat räddas. Foto: Arkivbild/SVT

Sonen till avlidna kvinnan: ”Mamma hade levt i dag om hon fått hjälp i tid”

Publicerad

Den avlidna 92-åriga kvinnans familj i Luleå har polisanmält larmoperatören Tunstall. SVT har pratat med en av sönerna som hoppas på en fällande dom och upprättelse den vägen.

– Så här får man inte agera. Det skapar panik bland alla som har trygghetslarm. Inte bara i Luleå, i hela landet, säger han.

Familjen är noga med att betona att den avlidna kvinnan var gravt hörselskadad och att Tunstall visste om det. Hon hade även hade svår artros i sina knän och gick med rollator i sin bostad.

En av hennes söner menar att det som hände var en fallolycka och han är mycket upprörd över att hon inte fick hjälp förrän fyra timmar efter det sista larmet den 14 oktober 2020.

– Så här får man inte agera från ett företags sida. Det skapar ju panik bland alla som har trygghetslarm, säger sonen till SVT.

”Bra om Tunstall fälls”

Fem olika operatörer vid Tunstall tog emot de åtta larmen men ingen uppmärksammade Luleå kommun och kommunens nattpatrull – som rutinen säger.

– Vi är helt övertygade om att mamma skulle ha levt i dag om hon fått hjälp i tid. Det här är inte alls okej på något sätt och vi hoppas att polisutredningen ska leda till ett åtal mot Tunstall för vållande till annans död, säger han.

Sonen tror att det skulle vara bra för alla med trygghetslarm om Tunstall fälls i en rättegång.

– Vi hoppas att polisutredningen ska leda till åtgärder som gör att det här aldrig kan upprepas, säger han.

Ingen person brottsmisstänkt i nuläget

SVT Nyheter Norrbotten har pratat med kammaråklagare Anna Bergström vid Luleå tingsrätt som är förundersökningsledare i ärendet.

– Inledningsvis rubricerades ärendet som tjänstefel men det var vaga uppgifter. I nuläget finns det ingen brottsmisstanke mot någon person, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet