Den populära festplatsen Brännaberget har fått en ny ägare. Foto: SVT

Klassisk festplats räddad – Brännaberget uppstår

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska festplatsen Brännaberget i Överkalix som under början av 80-talet och 90-talet gästades av en rad stora artister uppstår. Den nya ägaren Jonas Andersson, 48, vill bygga upp anläggningen igen.

Under många år var festplatsen välbesökt och omtyckt. 1979 kom hela 8 000 människor till Brännaberget för att se The Boppers spela och även Abba var där innan genombrottet med Ring Ring. Listan på folkkära och kända artister som har uppträtt på den anrika festplatsen kan göras lång. Robert Gordon, Gyllene Tider, Lill-Babs och Motörhead är andra namn som har besökt berget med den vackra utsikten.

”Vill återskapa stämningen”

Anläggningen har genom åren utsatts för skadegörelse under en lång tid. Jonas Andersson vill återskapa stämningen och atmosfären. Tillsammans med sambon Katarina Wennberg håller han på att städa upp på festplatsen och hoppas kunna ha anläggningen i sådant skick att arrangörer ska kunna hyra in sig.

Än så länge finns det några springande punkter så han skyndar långsamt. 

– Köpekontraktet är skrivet så jag har köpt mig tid att kolla upp en del. Jag har till i september på mig att få svar på några frågor, säger Jonas Andersson.

 Känslan att det ska lösa sig är ändå stor.

– Det mesta talar ju för att det blir ett övertagande, säger han.

”En plats som ligger oss överkalixbor varmt om hjärtat”

Vilken är er vision när ni nu tar över Brännaberget?

 – Att samarbeta med föreningar och andra företag och arrangörer. Tanken är inte att vi ska anordna danser eller konserter själva. Det har vi inte kapacitet till. Vi har inga stora resurser att jobba med. 

När föddes tanken att köpa den här platsen?

 – Jag har haft lust att göra det i många år. Det här är ju en plats som ligger alla oss i Överkalix varmt om hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.