Därför flyttar Angelica till Överkalix: ”Den enda kön är till kaffeautomaten”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet på 60-talet har befolkningen i Överkalix halverats och är nu den näst minsta kommunen i Norrbotten med sina 3 300 invånare.

Men under årets första tre månader har utflyttning övergått till inflyttning. Befolkningen i kommunen har ökat med 15 personer.

Kommunalrådet Anne Jakobsson  (S) hoppas på att detta är början på en ny vändande trend för Överkalix kommun. Kommunen har en åldrande befolkning och är i behov av yngre personer och barnfamiljer.

– Vi är väldigt glada över att se en ökning 2019, det är en trend som vi hoppas håller i sig. Det är en ganska stor ökning fär att vara Överkalix, säger Ann Jakobsson.

”Bara kö till kaffeautomaten”

Angelica Nilsson valde att flytta till Överkalix från Umeå på grund av ett jobb hon verkligen ville ha.

– Jag har ganska länge sökt ett sånt här jobb på ett strategiskt ställe och det här är verkligen i mitten av Norrbotten, säger Angelica Nilsson.

Hon har mycket positivt att säga om livet i Överkalix.

– Överkalix är en väldigt lugn och lätt kommun att bo i, vardagslivet är jättesmidigt här och den enda kön som jag står i är nog kaffeautomaten på jobbet, säger Angelica Nilsson.

Barnvänligt

Hon fortsätter:

– Barnen känner också ett lugn här och närheten till naturen, man hinner göra så mycket efter jobbet för att det är så korta sträckor.

– Jag tror man har sett fördelen att leva och bo i Överkalix, det finns arbeten, det finns bostäder och det finns barnomsorg, så det är en barnvänlig kommun, säger Anne Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.