Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björkmätarlarvens framfart syns tydligt i Abisko. Foto: SVT

Den lilla larven är tillbaka – äter rent bland björkarna i Abisko

Uppdaterad
Publicerad

Björkmätarlarven brukar återkomma till området runt Abisko och äta nästan rent bland björkarna. Klimatforskaren Keith Larson har studerat fenomenet och är orolig för framtiden.

Framfarten syns på långt håll som ett stort brunt band efter berget Nuolja vid Abisko. Går man nära ser man att björkmätarlarven inte lämnar mycket kvar av bladen efter sig i träden.

Nu har den börjat dra sig tillbaka och återkommer som en mal mot slutet av augusti.

Klimatkrisen

Framför allt kommer den tillbaka nästa år när det här utbrottet väntas nå sin kulmen, om det inte blir en osedvanligt kall vinter som dödar äggen.

Anledning till oro för björken

Det är just den allt mindre förekomsten av riktigt kalla vinterdagar med temperaturer under minus 30 som oroar klimatforskaren Keith Larson. Kommer utbrotten tätare och blir de kraftigare framöver? Och vad händer om björken i området helt slås ut av angreppen?

– Kommer den i så fall att ersättas av träd som asp eller tall? Det är frågor som bara tiden kan utvisa. Men det är en möjlighet, säger han.

I klippet tittar vi närmare på den lilla larven och dess härjningar i björkskogen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet