Alice Bah-Kuhnke (MP), kultur-och demokratiminister, skakar hand med Bengt Niska, ordförande i Svenska tornedalingars riksförbund.

Kulturminstern: ”Det är fruktansvärda berättelser”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen mötte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) representanter för Svenska tornedalingars riksförbund. De ställde kravet på en sannings- och försoningskommission.

I sin hand fick ministern förstudien om statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800-och 1900-talen.

–  Det är fruktansvärda berättelser som inte varit lätta att ta till sig men som jag menar att vi måste ta till oss. Som representant för svenska staten och som en del av Sveriges regering är jag mån om att vi gör det, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Till media på plats sa hon också:

– Redan när jag initierade finansieringen av den här rapporten så var jag beredd att arbeta vidare med den här frågan, därför att det är en förutsättning för framtiden för meänkielin och tornedalingarna och vårt gemensamma kulturarv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.