Kvinnan kan inte bo i lägenheten längre

Uppdaterad
Publicerad

Hyrestvisten i Malmberget är fortfarande olöst och nu har hyresgästen tvingats flytta ut ur lägenheten för att den inte är beboelig längre.

–Jag bor tillfälligt hos en kompis, säger hon.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om hyresvärden som försökt vräka en hyresgäst genom att ta bort ytterdörren, kyl, frys och spis och stänga av el och vatten.

LÄS MER: Hyresvärden tog bort hennes ytterdörr

Hyrestvist i Malmberget

Och det utan att hennes besittningsrätt prövats i Hyresnämnden eller i tingsrätten.

Tvingades flytta

Hyresgästen har satt in en spånskiva istället för ytterdörren, men hon kan på grund av det inte längre ta emot post.

– Min postlåda satt på ytterdörren och nu vet jag inte var min post tagit vägen. Det känns absolut inte bra, säger hon.

Kvinnan har satt upp en spånskiva istället för ytterdörr Foto: Arvid Nordvall

Kvinnan har försökt bo kvar så länge som möjligt, men till slut gav hon upp.

– Det är inte kul att sakna ytterdörr och dessutom kan jag inte längre laga mat. Därför har jag tillfälligt flyttat ut. Jag bor hos en kompis tills jag fått tillbaka mina grejer,säger hon.

”Allvarligt intrång”

SVT Nyheter Norrbotten har vid upprepade tillfällen sökt hyresvärden för en kommentar, men han har inte gått att nå.

LÄS MER: Spånskiva i stället för ytterdörr

Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist hoppas att Kronofogdemyndigheten kan handlägga ärendet snabbt och se till att det som hyresvärden tagit bort ska återställas.

– Att inte kunna ta del av sin bostad, sitt hem, är ett allvarligt intrång. En form av hemfridsbrott. Det måste vara en av de värsta situationer som man kan bli utsatt för som hyresrätt, säger han och hoppas på en snabb lösning på tvisten.

En ny trend?

Mikael Renqvist fick i morse ett mejl av juristkollegan vid hyresgästföreningen i Linköping, Ingrid Buskas, att i princip samma sak hänt där – en hyresvärd har tagit bort ytterdörren och stängt av el av vatten.

– Uppgifterna stämmer och vi förhandlar just nu med hyresvärden. Så här ska det naturligtvis inte gå till, säger Ingrid Buskas.

Mikael Renqvist är mycket förvånad att det dykt upp ett fall till.

– Man får hoppas att det här inte blir en trend. Därför är det så viktigt att lägenheten i Malmberget återställs så att den blir beboelig igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyrestvist i Malmberget

Mer i ämnet