Hyresvärden har skrivit på väggen i lägenheten. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Spånskiva i stället för ytterdörr

Publicerad

En hyresvärd i Malmberget hotar med vräkning och har också tagit bort ytterdörren, men nu har hyresgästen satt upp ett tillfälligt skalskydd på inrådan av Hyresgästföreniningen.

Hyresvärden och hyresgästen har en ouppklarad hyrestvist och i mitten av förra veckan förklarade han att hon var vräkt och han tog bort ytterdörren, kyl och frys och stängde av vatten och el.

”Kan inte vräka henne”

Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist menar att vräkningen är olaglig eftersom den så kallade besittningsrätten ännu inte har prövats i hyresnämnden eller i tingsrätten.

– En hyresvärd kan inte vräka en hyresgäst. Det är bara kronofogden som kan göra det och först efter ett beslut om avhysning i antingen hyresnämnden eller tingsrätten. Här har hyresvärden rakt av tagit lagen i egna händer, säger han.

Hyresgästen har polisanmält hyresvärden och även ansökt om särskild handräckning av kronorfogdemyndigheten för att åtminstone få tillbaka lägenhetens ytterdörr.

– Jag har ingen anledning att tro att hon ska få tillbaka dörren utan en särskild handräckning och det är bara att hoppas att kronofogdemyndigheten snabbar på handläggningen av det här mycket speciella ärendet, säger Mikael Renqvist.

”Tillfälligt skalskydd”

Hyresgästen bor alltså kvar i lägenheten, men utan ytterdörr, kyl, frys, vatten och el

– Hon har, på min inrådan, försökt skydda sitt hem från yttre intrång genom att skruva upp ett tillfälligt skalskydd, en spånskiva som täcker dörröppningen.

– Annars skulle hennes hem varit helt blottat för allmänheten och vem som helst kan gå in och plocka för sig, säger Mikael Renqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyrestvist i Malmberget

Mer i ämnet