Den så kallade ”bärbaronen” har blivit dömd till fängelse, har skulder på över tre miljoner samt näringsförbud till 2022. Foto: SVT Grafik

Här är ”bärbaronen” – lurade 56 bärplockare till Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal bulgariska bärplockare betalade för att komma till Älvsbyn och jobba. Men väl på plats får de bo på en parkering utan mat och ordentliga prylar – samtidigt som de inte får tag i sin uppdragsgivare. Vem är egentligen mannen som lurat hit människorna?

I Norrbotten tog historien fart redan förra året då närmare 90 personer kom till Vidsel i Älvsbyn för att plocka bär. När bärplockarna kom till platsen fick de bo i undermåliga hus utan vatten.

Bärplockarna tvingades lämna de utdömda husen och Älvsbyns kommun krävde vite på en halv miljon kronor till arbetsgivaren, som gick under namnet ”bärbaronen” i media, eftersom att han inte vidtog de åtgärder som kommunen krävde.

”Bärbaronen” fälldes sedan i mark-och miljödomstolen.

Dömdes till fängelse i tre månader

Men det här var inte första gången som mannen i 30-årsåldern från Sörmland hamnade i blåsväder. Redan 2016 dömdes han till fängelse i tre månader av Nyköpings tingsrätt för bokföringsbrott med ett bolag som sålde frukt och grönt.

Domstolen gav honom även näringsförbud under tre års tid – och när det näringsförbudet löpte ut fick han strax ett nytt.

Struntade i näringsförbudet – sålde jordgubbar

I nuläget har ”bärbaronen” ett näringsförbud fram till 19 maj 2022. Att få näringsförbud innebär exempelvis att man inte får driva företag eller arbeta i någon närståendes verksamhet.

Men trots att han inte får driva företag har han ändå fortsatt. Förra sommaren försökte ”bärbaronen” sälja jordgubbar i en sörmländsk kommun, tills kommunen förbjöd honom då anläggning inte var registrerad för aktuell livsmedelshantering. Det fanns även brister i märkning och spårbarhet.

Skulder på över tre miljoner hos Kronofogden

”Bärbaronen” har även 319 ärenden hos Kronofogden och därmed en skuld på totalt 3 462 446 kronor. Enligt en tjänsteman på Kronofogden kommer det in nya skulder varje månad. I nuläget äger mannen även 49 bilar, alla är avställda och har körförbud.

SVT har försökt att nå bärbaronen men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.