Det här är Polarforskningssekretariatet

Uppdaterad
Publicerad

En av myndigheterna som berörs av regeringens utlokalisering av myndigheter från Stockholm är Polarforskningssekretariatet som alltså flyttar till Luleå. En flytt som ska vara färdig i juni 2019.

Polarforskningssekretariatet bedriver inte någon egen forskning utan arbetar för att underlätta för svenska polarforskare att bedriva sin verksamhet.

Har som huvudsaklig uppgift att organisera och stödja forskningsexpeditioner till polarområdena och ansvara för forskningsinfrastruktur. Isbrytaren Oden, forskningsstationerna Svea och Vasa på Antarktis och forskningsstationen i Abisko är infrastruktur som myndigheten förfogar över.

Idag finns ett drygt trettiotal anställda på myndigheten; ett tiotal på isbrytaren Oden, ett tiotal på forskningsstationen i Abisko och lika många på kontoret i Stockholm. Och det är de administrativa tjänsterna inom ekonomi, hr, ledning och kommunikation som kommer att flyttas till Luleå.

Myndigheten har även till uppgift att aktivt arbeta för att förbättra miljöskyddet i polarområdena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.