Foto: SVT/TT

Myndighetsflytt till Luleå dröjer

Uppdaterad
Publicerad

I augusti meddelade regeringen att sju statliga myndigheter ska flyttas från Stockholm ut i landet. En av dem är Polarforskningssekretariatet som flyttas till Luleå – men det kommer att dröja innan allt är klart.

Det handlar om mellan 500-550 arbetstillfällen fördelade på sju myndigheter som utlokaliseras till olika orter runt om i landet, en flytt som ska vara klar i november 2018.

– Nu är det helt enkelt slut på centraliseringstrenden, sa statsminister Stefan Löfven (S) i augusti då han presenterade vad som kallts för den största decentraliseringen på ett decennium.

Men flytten av Polarforskningssekretariatet från Stockholm till Luleå kommer dock att dröja längre än så,  till juni 2019.

Personal på expedition

Orsaken till förseningen är bland annat en större polarexpedition med isbrytaren Oden under sensommaren 2018. En expedition som tar en stor del av myndighetens personal i anspråk.

– Det är en omfattande expedition och då gäller det att säkerställa att administrativ personal finns på plats, så innan dess kommer jag inte att göra några större förändringar, säger Katarina Gårdfeldt, tillträdande direktör på Polarforskningssekretariatet.

Personalen ska ta ställning till flytt

Idag finns ett trettiotal anställda på myndigheten; ett tiotal på isbrytaren Oden, ett tiotal på forskningsstationen i Abisko och lika många på kontoret i Stockholm. Det är de sistnämnda administrativa tjänsterna inom ekonomi, hr, ledning och kommunikation som kommer att flyttas till Luleå.

– De har ställts inför faktumet att myndigheten ska ha sitt säte i Luleå och har haft tid att fundera på om de vill flytta med eller inte.

Känner sig välkommen till Luleå 

Oklart hur många som anställs

Men exakt hur många som behöver anställas är ännu inte klart.

– Jag kommer att påbörja det arbetet mer aktivt efter expeditionen. Då har vi en klarare bild över vilka som vill flytta med och vilka som kanske vill göra något annat och först då kommer jag ha klart för mig vilka typer av befattningar som behöver tillsättas i Luleå, säger Katarina Gårdfeldt.

Lokaliseringen till Luleå ska vara avslutad senast den 30 juni 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.