Katarina Gårdfeldt är ny direktör för Polarforskningssekretariatet. Foto: Chalmers

Känner sig välkommen till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari 2018 tillträder Katarina Gårdfeldt som ny direktör för Polarforskningssekretariatet som flyttas från Stockholm till Luleå. En flytt som hon ser både fördelar och nackdelar med. 

Katarina Gårdfeldt är docent i oorganisk miljökemi vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och har bedrivit en stor del av sin forskning kring global spridning av miljögifter, bland annat ombord på olika isbrytare. Hon är idag chef för Göteborgs miljövetenskapliga centrum.

”Jättekul”

I november utsågs hon av regeringen till ny direktör för Polarforskningssekretariatet, en tjänst hon tillträder den 1 januari 2018 och en av hennes första uppgifter blir alltså att flytta myndigheten 100 mil norrut.

Myndighetsflytt till Luleå dröjer 

– Det känns jättekul att tillträda tjänsten! Flytten från Stockholm till Luleå innebär ju inte en så stor förändring för mig eftersom jag bor i Göteborg, men för de personer som är anställda på myndigheten i Stockholm och som kanske har familj, hus och hela sitt liv där är det såklart en stor förändring. Så när jag säger att jag är glad för lokaliseringen i Luleå så är det med all respekt för att det kanske har drabbat andra personer mer negativt, säger Katarina Gårdfeldt.

Resor på minuskontot

Även om Katarina Gårdfeldt letar en lägenhet i Luleå blir det ingen permanent flytt. Med en make, fem barn och tre barnbarn i Göteborg och Stockholm har beslutet landat i att veckopendla mellan Göteborg och Luleå.

– Och det kommer att orsaka en hel del resor vilket såklart är på minuskontot. Men det är så det är.

Fördelar och nackdelar

Att flytta en myndighet har både fördelar och nackdelar menar hon. På minussidan finns förutom hennes egna resor en oro för att upparbetade kontakter försvinner.

Som fördelar nämner hon bland annat Luleås närhet till delar av den infrastruktur som myndigheten förfogar över, isbrytarna i Luleå och forskningsstationen i Abisko.

– Och så det stora varma välkomnandet från Luleå som jag har förstått faktiskt har lobbat för att vi ska komma. Det gläder mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.