Laxbeståndet återhämtar sig Foto: SVT/Arkiv

Det naturliga laxbeståndet har inte försvagats

Publicerad

Dödligheten som observerats bland laxen de senaste åren har inte försvagat våra naturliga laxbestånd. Det visar uppgifter från finska Naturresursinstitutet (Luke).

Enligt Naturresursinstitutets provfiskeresultat har tätheten av unga laxyngel de senaste åren varierat mellan 25 och 40 individer/100 m2, medan motsvarande täthet under det senaste decenniet var nästan utan undantag mindre än 25 individer/100 m2.

– Yngelmängden har i två decennier ökat tiofalt, vilket vittnar om att laxbestånden återhämtar sig framgångsrikt, säger forskaren Atso Romakkaniemi vid Naturresursinstitutet.

Torne älv

Under våren kläcktes den tredje högsta mängden lax yngel i Torne älv och den högsta i finska Simo älv sedan uppföljningarna inleddes, skriver Naturresursinstitutet på sin hemsida.

M74-dödligheten bland laxynglen ökar på nytt i laxbestånden i Bottenviken. Dessutom har man i Torne älv, liksom i några andra laxälvar i Östersjön, under de senaste åren observerat en avvikande dödlighet bland lekande laxar.

– De rikliga smoltmängderna i Torne och Simo älvar visar att den ökade dödligheten inte tillsvidare, åtminstone inte i någon betydande grad, har försvagat laxbestånden, säger Atso Romakkaniemi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.