Det snabba brandförloppet ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Helgens brand då ett studentboende i Luleå totalförstördes och lämnade ett 70-tal studenter bostadslösa ska nu utredas av Räddningstjänsten. Samtidigt är husets ägare och konstruktör lika intresserad av att försöka förstå varför elden spred sig så snabbt.

Det är inte mycket som återstår av det fem våningar höga huset på Klintbacken som ligger en dryg kilometer från Luleås universitetsområde. Och Räddningstjänsten har nu startat en utredning.

-Vi vet inte varför det gått så snabbt – men  vi vet ju att spridning upp på vinden gick väldigt snabb och att den följdes av brandspridning nedåt i fastigheten, säger Mikael Andersson som är ställföreträdande räddningschef i Luleå.

Brand på studentboende i Luleå

Huset som byggts av Lindbäcks Bygg i Piteå är ett modulhus av trä, klätt med fasadtegel. Men trots det snabba förloppet där det handlade om minuter istället för timmar för elden att sprida sig menar man från företagets sida att byggnaden uppfyllde gällande krav.

-Det är ett snabbt förlopp men vi har uppfyllt de krav som regelverket ställer på den här typen av byggnader, säger Erik Lindbäck från Lindbäcks Bygg.

Han säger också att själva utrymningen i samband med branden fungerade som den skulle.

Nästa vecka ska Räddningstjänsten och Lindbäcks träffas för att diskutera om det finns saker som kan göras bättre när det gäller konstruktion och byggande men också hanteringen av släckningsarbetet för större bostadshus som är uppförda i trä.

-Vi skall diskutera vad vi kan göra bättre och om den möjligheten finns.

Han säger också att brandmyndigheterna är ovana med att jobba med bränder i den typ av byggnad som den som brann.

-Det är ovanligt att det byggs hus fem meter eller högre i trä så det här är en viktig erfarenhet, säger Mikael Andersson.

Han säger också att modulhus är en lite udda byggform och att man från Räddningstjänsten är väldigt nyfikna på att få reda på varför brandspridningen blev som den blev.

Ännu är de för tidigt att säga om det är något konstruktionsfel som ligger bakom det snabba brandförloppet.

-Jag tror det går att bygga säkert i trä men det är mycket mer att tänka på än vid byggnation i betong och sten som är med förlåtande – det är just därför det är väldigt intressant att analysera det som hände i det här fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på studentboende i Luleå

Mer i ämnet