Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Markström hade bara en vecka kvar att arbeta när gallergolvet försvann under hennes fötter. En av hennes planer i livet var att lämna gruvarbetet och bli gymnasielärare. Foto: SVT

”Det värsta är att Julia inte fick sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Julia och Evelina var inte bara systrar. De var även bästa vänner och en del av varandras framtid. Tills Julia föll genom gallergolvet i ett av LKAB:s verk i Svappavaara.

I ett radhus i Lombolo i Kiruna sitter två familjer kring ett stort matsalsbord. Det är Julias storasyster Evelina, Evelinas pojkvän, lillebror Herman, mamma Kristina, pappa Göran, Julias pojkvän Robin Hesselstål och hans föräldrar. Alla tittar ned i bordet, gråter eller tröstar. Alla sörjer 21-åriga Julia Markström. Hon som skulle bli gymnasielärare den 14 augusti 2018. Men istället tvingades familjen begrava henne samma dag.

– Julia är en del av mig. Vi var en självklar del av varandras liv. Vi har fostrat varandra och hon har lärt mig så mycket. Vi såg verkligen fram emot livet tillsammans, säger 23-åriga systern Evelina Markström.

De gick till jobbet och dog
Julia blev bara 21 år gammal. Foto: Privat

Föll fem meter

Julia Markström hade bara en vecka kvar att arbeta som elektriker när gallergolvet plötsligt gav vika under hennes fötter den 27 juli förra året. Hon föll drygt fem meter ned på ett rullband och fick livshotande skador. Ett dygn senare dödförklarades hon på Umeå universitetssjukhus. Fallet är under utredning men redan nu har det kommit uppgifter om arbetsmiljön i verket.

”Finns inga ord”

Enligt flera oberoende uppgifter till SVT var till exempel den olycksdrabbade delen av tillträdesvägen till traverskranen, där Julia gick, inte besiktigad. Sveriges Radios granskningsprogram Kaliber har också berättat om hur personal slagit larm om rost och bristfälliga gallerdurkar i flera år.

– Vi kan så oerhört mycket. Vi kan flyga till månen, ha pyttesmå mobiler och gräva världens djupaste underjordsgruva. Men vi kan inte garantera säkerheten på ett golv. Det finns inga ord för det, säger Evelina Markström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet