I början av december 2018 körde Pajalabon Kai Heikka av länsväg 395 med sin fullastade malmbil och dog. Händelsen polisanmäldes men utredningen lades sedan ned. Foto: SVT

Dödsolyckan i Pajala – förundersökningen nedlagd

Uppdaterad
Publicerad
I början av december omkom en man i 45-årsåldern när han välte med en fulllastad malmbil utanför Pajala.
En förundersökning inleddes – men nu är den nedlagd.

– Det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal förövats, säger Stig Andersson, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

”Vägbanan på platsen var torr”

Det var den andra december som dödsolyckan inträffade på länsväg 395 klockan 04.30 natten till söndag. Lastbilen var lastad med järnmalm och hamnade upp och ned när den åkte av vägen. Enligt de första uppgifterna var det mycket halt vid tidpunkten – men en utredning visar nu att vägsträckan där olyckan inträffade var torr, enligt åklagaren Stig Andersson.

– Vägbanan på platsen var torr, men dikesgrenen var isig. Och inbromsningen påbörjade då bilen fann sig i dikesgrenen.

Ingen misstanke om brott

Förundersökningen lades ned den 31 januari då det inte fanns någon misstanke om brott.

– Det har inte påträffats några fel på bilen och det finns inte heller någon medicinsk förklaring till olyckan, säger åklagaren Stig Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer