Per-Erik Lindvall, VD Kaunis Iron. Foto: SVT

Vd:n om dödsolyckan ”En stor chock”

Uppdaterad
Publicerad

Kaunis Irons vd Per-Erik Lindvall vill undvika att spekulera i vad som kan ha orsakat dödsolyckan innan den har utretts.

Tidigare dag hölls en minnesstund för den lastbilschaufför som omkom  när den lastade malmbilen han körde välte i höjd med Peräjävaara i Pajala kommun.

Chauffören som är i 45 årsåldern och hemmahörande i Övertorneå arbetade åt gruvbolaget Kaunis Iron.

– För det första är ju det här en stor chock att det överhuvudtaget kan hända. För det andra ställer det ju det här hela organisationen i förstämning och vi tänker förstås på vänner och anhöriga, säger Per-Erik Lindvall, vd för Kaunis Iron.

Olyckan är den fjärde på kort tid, men företagsledningen vill ännu avvakta med att dra några slutsatser innan polisutredningen kring olyckan är klar.

– De tre tidigare avåkningarna som hänt har inte varit på grund av tekniska orsaker och därför inte varit föremål för polisutredning. Där har vi själva gjort egna utredningar tillsammans med Volvo.

– Den här dödsolyckan är tyvärr av en helt annan karaktär än de andra. Då den är föremål för polisutredning så vi får avvakta tills resultaten kommer innan vi vet vilka åtgärder vi kan ta till.

Halkigt på olycksplatsen

Enligt uppgifter ska det ha varit halkigt vid olycksplatserna.

– Det är inte orimligt att tro att det varit en av förklaringspunkterna. Det kanske inte är den enda förklaringspunkten till alla olyckor men det är ju sådant som vi måste räkna med.

– Vi har varierande väderlek och årstider i den här delen av landet och det kommer vara perioder där det är mer eller mindre halt. Det måste vi ta höjd för i vår planering och utförande av jobben.

Har olyckorna skapat oro hos chaufförerna att fortsätta köra?

– Vi är drygt hundra personer i den här delen organisationen och det är klart att alla reagerar på olika sätt. Nu har jag inte hört något sådant personligen men jag är inte främmande för att några sådana tankar kan dyka upp hos våra chaufförer.

– Men det finns ju de som gärna vill fortsätta och tycker att det är ett väldigt intressant och bra jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.