Foto: TT

Dom om nazistsymbol på jacka står fast

Publicerad

I november dömdes fullmäktigekandidaten Bo Nilsson för hets mot folkgrupp efter att han burit en så kallad Totemkopfsymbol på jackärmen under en intervju. I dag fastställde Hovrätten för Övre Norrland tingsrättens dom.

Det var under en intervju med Nordfront Media som Nilsson bar en Totenkopfsymbol på jackärmen. Politikern, som kandiderar till Bodens kommunfullmäktige, åtalades sedan för hets mot folkgrupp och dömdes till att betala dagsböter på totalt 5.000 kronor i tingsrätten.

Fastställer dom

Tingsrättens dom grundade sig på att han burit symbolen i samband med det han uttryckte i intervjun. I intervjun talade han bland annat om ”överlagt mord på nationalstaten” och ”det egna folket och rasen”. Tingsrätten menade att det utgjorde en klar och otvetydig hänsyftning till Tredje riket och specifikt SS, som i det allmänna medvetandet är förknippat med massutrotning av främst människor av judisk härkomst.

Domen överklagades och togs upp i hovrätten som gjorde samma bedömning och i dag fastställde tingsrättens dom. ”Vad som förekommit i hovrätten föranleder ingen annan bedömning beträffande skuld”, skriver hovrätten i sin dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer