Fängelse för man som sålde jägarexamensbevis

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen föll domen för de tre män som stod åtalade för fusk i samband med prov till jägarexamen. Männen ska mot betalning ha sålt jägarexamensbevis utan att eleven genomfört de delmoment som krävs.

Den unika rättegången där två män från Tornedalen och en person från Gävle stod åtalade för grovt osant intygande och grovt tagande av muta mot tre personer har nu fått domen.

De båda männen från Östra Norrbotten var båda åtalade för grovt tagande av muta och osant intygande efter att ha skrivit in att 40 personer avlagt godkända jägarprov, trots att proven aldrig genomförts. Den man som är i 40-års åldern döms till fängelse i ett år och sex månader, medan mannen som är i 50-årsåldern döms till villkorlig dom med 160 timmar i samhällstjänst.

Tredje mannen

Den tredje mannen som är från Gävle friades från åtalen för medhjälp till grovt tagande av muta och medhjälp till osant intygande. Däremot så misstänktes han ha förmedlat personuppgifter och pengar för 13 personer och döms till 3500 kronor i dagsböter för dopingbrott, narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.