Polisen beslagtog bland annat mobiltelefoner och fotografier som misstänks ha använts till de falska licenserna. Foto: Polisens förundersökning/ TT

Två män i östra Norrbotten misstänks ha delat ut jägarbevis mot betalning

Publicerad

Två provledare från östra Norrbotten misstänks ha delat ut jägarbevis mot betalning. 60 personer ska ha fått sina jägarbevis utan att ha gjort teori- och skjutprov. Nu ska muthärvan prövas.

De båda männen är nu misstänkta för grovt tagande av muta och medhjälp till grovt tagande av muta. Enligt förundersökningen ska de två ha utfärdat osanna jägarbevis sedan 2014.

Betraktas som grovt

Avdelningen för korruptionsbrott skriver att brotten bör betraktas som grova då det skett systematiskt för vinnings skull. Samtidigt har flera obehöriga kunnat köpa vapen med de osanna intygen. Förhör har hållits med ett 70-tal personer som fått sina jägarbevis av provledarna, 30 av dem förnekar att de betalat muta. Provledarna har erkänt delar av brottsmisstankarna.

Känner ånger

I förhör har en av männen sagt att han begärt 2000 kronor för att skriva ett falskt intyg. Han har även uppgett att han ångrar att han hjälpt människor få tillgång till vapen trots att de aldrig hållit i ett gevär tidigare.

Den 27 november kommer rättegång hållas i Haparanda tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer