Foto: SVT

Hör reportern om omfattande fusk vid jägarexamen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen börjar en tre dagar lång rättegång vid Haparanda tingsrätt om köpta jägarbevis. Två av de huvudåtalade är från Norrbotten

Det är två provledare från östra Norrbotten – båda män i dryga 50 årsåldern – som står åtalade för att ha tagit emot mutor och gjort sig skyldiga till osant intygande – när de mot betalning ska ha sålt jägarbevis utan att att personerna ska ha genomfört de teori och skjutprov som krävs.

Den tredje åtalade personen – en yngre man bosatt i Gävletrakten – ska ha fungerat som en länk mellan provledarna och de personer som velat betala för falska jägarbevis.

Sålt jägarbevis till ett 40-tal personer

Enligt åtalet ska männen ha tagit emot cirka 4 000 kronor för ett falskt jägarbevis av åtminstone ett 40-tal personer – varav de flesta är bosatta i Stockholm och Gävle.

Några av dem har fått böter och andra hamnar nu i tingsrätten.

Den som har fått sin jägarexamen godkänd kan söka licens för de jaktvapen man vill ha

– Det är tråkigt att sådant här händer. Att man har ett förtroendeuppdrag och, så att säga, väljer att inte följa reglerna utan begår brottslig handling, som det verkar. Tingsrätten får ta ställning till vad som är riktigt i den här historien, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.