Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ges en bakgrund till turerna kring Pajalagruvans milljötillstånd. Foto: Arkiv/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Domen har fallit – ja till gruvan i Pajala

Publicerad

Pajala kommuns näringslivsstrateg Erik Mella kan andas ut – det blir inte ”årtiondets katastrof”.  Mark- och miljödomstolen har sagt sitt och ger grönt ljus till fortsatt gruvbrytning i Kaunisvaara.

Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten samt Gabna sameby har begärt att ansökan ska avslås. Men Mark- och miljödomstolen säger ja till fortsatt gruvbrytning i Kaunisvaara i Pajala kommun.

Domstolen anser att verksamheten kan tillåtas med den begränsning av den årliga produktionen från 20 miljoner ton till 10 miljoner ton malm.

Spår en gruvrik era

När SVT pratade med Erik Mella innan domen föll var han 99,9 procent säker på ett ja, men beskrev en målande bild ifall utfallet hade blivit tvärtom.

– Det skulle vara årtiondets katastrof, sa Mella som nu ser fram emot en gruvrik era i kommunen.

Två nya dagbrott

Domstolens beslut betyder att gruvbolaget Kaunis Iron dels får ett nytt miljötillstånd, och dels kan öppna två nya dagbrott i Palotieva och Sahavaara.

– Det innebär en ökad livslängd med cirka 20 år, sa Åsa Allan, företagets vice vd, till SVT den 29 augusti.

Flera års handläggning

Mark- och miljödomstolens dom har meddelats efter nästan tre och ett halvt års handläggning, tre veckors huvudförhandling i Pajala, drygt två månaders domskrivning och genomgång av det omfattande materialet om drygt 1 200 aktbilagor.

– Det uppstår vissa olägenheter för rennäringen, dels inom och i anslutning till verksamhetsområdet, dels genom störningar från transporter utmed de allmänna vägarna i riktning mot Svappavaara. Det blir även viss påverkan på naturvärden, säger rådmannen Emma Önneby och fortsätter:

– Men domstolen har emellertid kommit fram till att verksamheten inte påtagligt kommer att skada riksintressena, säger hon.

Det nya tillståndet gäller i 35 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet