Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen kommer beslutet i mark- och miljödomstolen som gäller framtiden för gruvan i Kaunisvaara. Ett nej på Kaunis Irons miljöansökan skulle vara ett dråpslag för kommunens näringsliv, enligt näringslivsstrategen Erik Mella i klippet. Foto: SVT

Spänd väntan i Pajala på ännu ett ödesbeslut för gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kommer beslutet i mark- och miljödomstolen som gäller framtiden för gruvan i Kaunisvaara.

Näringslivsstrategen Erik Mella vid Pajala kommun är en av många som väntar spänt på beslutet.

Överläggningarna vid mark- och miljödomstolen tog tre veckor i anspråk i september. Domstolen hade att behandla miljöansökan från Kaunis iron som omfattade över 8 000 sidor och närmare 1 000 aktbilagor.

Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Gabna sameby har begärt att ansökan ska avslås.

Gruvan i Pajala

Under torsdagen klockan 14.00 väntas utslaget meddelas.

”Årtiondets katastrof”

Näringslivsstrategen Erik Mella säger att ett negativt utslag för Kaunis iron skulle vara ett dråpslag för kommunen.

– Det skulle vara årtiondets katastrof, säger han.

Han säger sig dock vara 99,9 procent säker på att Kaunis får ett nytt tillstånd för sin befintliga verksamhet, samt öppnandet av två nya dagbrott och utökad anrikningsverksamhet.

– Det här kommer att vara startskottet för en riktig gruvlig era för Pajala, säger han med tolkningen av ordet gruvlig som gruvrik snarare än som gruvsam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet