De fann sin drömtillvaro i Pajala tack vare gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Samboparet Angelica Ejemalm och Michael Tornéus  hade länge drömt om att få flytta till släkthuset intill Torneälven i Pajala. Det var jobben i Kaunisvaaragruvan som gjorde flytten från Kiruna möjlig.

Det är tre år sedan som de lämnade lägenheten i Kiruna för att flytta till Michaels morfars barndomshem i östra utkanterna av Pajala tätort. Huset ligger idylliskt nära Torneälv och de har naturen alldeles intill knuten. De jobbar båda som maskinförare för Kaunis Iron och trivs med både jobbet och fritiden.

”Nog kommer man kolla datorn”

Nu är de några av dem som väntar nervöst på domslutet i mark-och miljödomstolen som ska avgöra om verksamheten i Kaunisvaara är förenlig med det nu gällande miljötillståndet. Naturvårdsverket har yrkat på att tillståndet ska återkallas och det är den prövningen som nu ska meddelas.

Gruvan i Pajala

– Nog kommer man att springa och kolla datorn lite då och då under dagen, säger Michael Tornéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet