Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carolina Ardesjö Lundén, enhetschef hos Naturvårdsverket, anser att Kaunis iron ännu har arbeta kvar att göra för att uppfylla kraven för sitt miljötillstånd. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Naturvårdsverket ser fortsatta brister i Kaunis gruvverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

2018 vände sig Naturvårdsverket till mark- och miljödomstolen eftersom att de ansåg att Kaunis iron inte uppfyllde sitt miljötillstånd. Under veckan kommer domstolen att ta ställning till om det blir ett indraget tillstånd för gruvbolaget.

Myndigheten anser att Kaunis iron har en del arbete kvar att genomföra innan bolaget anpassat sin verksamhet så den följer miljötillståndet.

Carolina Ardesjö Lundén, enhetschef för miljöskyddsenheten hos Naturvårdsverket, menar att anläggningen inte är byggd enligt ansökan om miljötillståndet samt att den teknik från ansökan som uppgetts inte används. Även miljöpåverkan är annorlunda än vad bolaget angivit.

Påverkan på grundvattnet

– Det är många olika saker men till exempel deponin som man använder skyddsvallar som man har runt området. Det är mycket större påverkan på grundvattnet, säger hon.

Enligt Carolina Ardesjö Lundén finns det inte heller med i ansökan att järnmalmen skulle köras ut från området, på lastbil. Tanken var att använda någon typ av ledning som bolaget hade tänkt att använda sig av.

Hör hur Carolina Ardesjö Lundén resonerar kring påverkan som ett återkallat miljötillstånd skulle medföra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet