Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företagaren Patrik Snell väntar med oro på besked om hur det ska gå för gruvan i Pajala. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Osäkerheten i gruvan skapar oro för entreprenörerna i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för gruvbrytningen i Kaunisvaara ska avgöras under veckan. Entreprenören Patrik Snell som var med under Northlandkraschen valde att satsa på nytt när Kaunis Iron startade om gruvan gruvan i Pajala. Nu är han orolig att tillstånden kan återkallas.

– Om det blir ett stopp nu är det värre än Northlands konkurs, säger han.

Northland Resources konkurs år 2014 var en stor smäll för Patrik Snell. Företaget hade investerat i nya maskiner, en verkstad, och anställt personal och när konkursen för Northland var ett faktum var han tvungen att minska personalstyrkan från drygt 60 till 20 anställda och intäkterna försvann. Han minns hur det var.

– Det kom som en chock. Jag tyckte synd om de anställda eftersom de hade satsat på en framtid här, säger Patrik Snell.

Lärdomen

Entreprenören har nu valt att satsa vidare och har i dag drygt 170 anställda och cirka 110-120 som direkt jobbar mot Kaunis Iron.

Skillnaden mot förra gången är att den här gången satsar han inte alla ägg i samma korg.

– Det var lärdomen av vad som skedde. Vi har breddat verksamheten med andra uppdrag. Vi jobbar åt Boliden i både Sverige och Finland och även LKAB. Vi tittar även på de framtida industriella satsningarna som kommer i Norrbotten, men Kaunis Iron är vår hemort, det är vårt hjärta,säger Patrik Snell.

Hör Patrik Snell berätta i klippet ovan om den oro han känner inför framtiden i väntan på vad som händer med gruvan i Pajala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet