Inom några år kan Norr Medias papperstidningar NSD och Kuriren vara borta. Foto: Filip Hannu/SVT

Två papperstidningar i Norrbotten kan vara borta om fyra år

Uppdaterad
Publicerad

2026 kan Norr medias papperstidningar: NSD och Kuriren försvinna. Det meddelade Norr medias vd Mats Ehnbom under ett möte med de anställda på torsdagen.

Tidningarna som i över hundra år har legat på familjers köksbord runt om i Norrbotten väntas inte längre vara lönsamma om fyra år vilket hotar papperstidningens utgivning.

– Det kan ske innan dess och efter dess men det är prognosen, sa Norr media:s vd Mats Ehnbom under mötet enligt uppgifter.

Flera uppgiftslämnare uppfattade beskedet som att papperstidningen är hotad inom bara några år men vd:n Mats Ehnbom vill inte kommentera prognosen.

– Vi kommer att trycka och distribuera papperstidningen så länge det finns efterfrågan och rimlig lönsamhet. Det vill vi i Norr media göra så länge det är möjligt, svarar Mats Ehnbom till SVT.

Uppsägningar inte aktuellt

Sedan 2007 har Norrbottens-kuriren och NSD ingått i samma koncern, Norr media, vilket i sin tur ägs av Norrköpings tidningar. I många år har tidningsupplagan haft en nedåtgående trend samtidigt som priset på både papper och drivmedel har gått upp.

Prognosen som visades för medarbetare tolkades av många närvarande som att 2026 kan blir slutet för papperstidningarna.

Det är den nuvarande prognosen och den kan komma att ändras och något beslut när papperstidningarna kommer att försvinna är inte fattat.

– Där är vi inte ännu, och är därför heller inte nära något beslut om nedläggningen av papperstidningen, säger Mats Ehnbom.

Enligt uppgifter till SVT Norrbotten ska vd:n för Norr Media, Mats Ehnbom, försäkrat journalisterna att det inte är aktuellt med uppsägningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.