Drogen spice ökar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Drogen spice har orsakat flera överdoser runt om i Sverige på sista tiden och droganvändandet ökar också i Norrbotten.

– Utan att nämna några siffror kan jag säga att det är väldigt vanligt att ungdomar använder spice. Vi ser en ökning av användandet, säger Per Hartman, områdespolis i Luleå.

Något dödsfall där man säkert har kunnat konstatera att det beror på spice har hittills inte konstaterats i Norrbotten. Men det finns tydliga faror med spice:

Spicevåg i Sverige

– Ungdomarna vet inte vad de stoppar i munnen. Det är ett rus som varar länge och de blir snabbt dum i huvudet av det. Allt fler ungdomar som vi omhändertar är åt det medvetslösa hållet och det tror vi beror på att spice blivit allt starkare, säger Per Hartman.

Påverkar kropp och själ

Spice ger även sjukvården mer att göra. Det handlar både om kroppsliga effekter och psykiska hos dem som använder drogen. En överdos av spice kan ge kraftiga stresspåslag på kroppen, till exempel högt blodtryck. Spice verkar också påverka lever och njurar.

Psykiatrin får ta emot patienter som fått både hallucinationer och psykoser till följd av drogen.

Nytt beroendecentrum

Under nästa år öppnar landstinget ett nytt beroendecentrum vid Sunderby sjukhus för att skapa mer specialistkompetens i missbruksfrågor. Bland annat handlar det om spice:

– Vi har hamnat i en ny situation. Vi saknar etablerade behandlingsformer när det gäller dessa substanser. Det är en utmaning för Norrbotten och hela världen. Den fråga som mina kolleger ställer sig är: ”Vad ska vi göra med det här nya problemet som växer?” säger Alvaro Medvedeo, psykiatriker vid Sunderby sjukhus.

Tillverkar själva

Spice är en syntetisk drog och sammansättningen av drogen ändras hela tiden för att undgå narkotikaklassning.

– När inte alla substanser är narkotikaklassade tror ungdomarna att det är ofarligt. Spice är lätt att vi tag i och ungdomar tillverkar den också själv, säger Per Hartman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet