Louise och Tord Häggström var två av kommuninvånarna i Luleå som förtidsröstade i Kulturens Hus. Foto: Anders Hjertström/SVT

Två tusen har förtidsröstat om skolfrågan i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Fram till tisdag förmiddag denna vecka hade drygt 2000 personer förtidsröstat i folkomröstningen om skolan i Luleå. Det berättar kommunens jurist Inger Fältros Lundgren.

När SVT besökte röstningslokalen i Kulturens Hus under tisdag förmiddag var det en strid ström av folk som anlände för att rösta.

– Förtidsröstningen har pågått sedan torsdag förra veckan och hittills har drygt tvåtusen personer röstat. Det är ganska många, berättar Luleås kommunjurist Inger Fältros Lundgren.

Skolbesparingar i Luleå

Röstar för bra skola

På Kulturens Hus träffade vi Louise och Tord Häggström som nyligen hade förtidsröstat.

– Jag röstade för att barnbarnen ska få en bra skola och framtid. Jag har själv gått i en förskräckligt stor skola och det var inte roligt. Jag vill att barnen ska gå i en bättre skola, säger Louise Häggström.

Hänsyn till pandemin

När folkomröstningen genomförs har coronapandemin tagit ny fart och tvingat kommunen att ta extra hänsyn till detta.

– Vi har försökt vidta extra försiktighetsåtgärder med hänsyn till coronan, säger Inger Fältros Lundgren.

Får man då fråga hur det går i omröstningen?

– Ja, det får man, säger Inger Fältros Lundgren och skrattar. Men tyvärr har jag ingen bra spåkula att kika i. Jag får göra som alla andra och hålla mig till tåls till vi har ett preliminärt resultat på söndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet