Emma Engelmark (S) som är barn- och utbildningsnämndens ordförande i Luleå kommun påpekar att det är en rådgivande folkomröstning. Foto: Anders Hjertström/SVT

Inte solklart att resultatet i Luleås folkomröstning ska följas

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska folkomröstningsresultatet om skolan i Luleå ska tolkas? Det är en öppen fråga, enligt Socialdemokraterna.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) och förre landstingsrådet Kent Ögren (S) står vid Socialdemokraternas valstuga på Storgatan i Luleå. Cyklister och gående passerar och några personer stannar till för att prata med politikerna.

En bit bort står motståndarna i Hela Kommunen Ska Lära Och Leva, vilket är gruppen som drev fram Luleås första folkomröstning.

Skolbesparingar i Luleå

– Jag tycker det är många som har en stor förståelse för skolans utveckling men som har lite frågor om vad som händer och vad som är på gång, säger Emma Engelmark.

Tolkas och analyseras

Socialdemokraterna förespråkar linje 2 där man röstar för att fortsätta ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

Folkomröstningen är enbart rådgivande och frågan är hur resultatet ska tolkas? I den frågan vill Socialdemokraterna i nuläget inte ge något besked.

– Det gäller att göra en analys. Hur ser det ut och hur det ser ut i olika valdistrikt för det är också en sak att fundera kring. Sedan ska man komma ihåg att det är en rådgivande folkomröstning. Det är väldigt viktigt att påpeka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet