Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar verksamhetschefen Tobias Larsson om byggnationerna och förändringen av Liikkavaarabacken vid Dundret. Foto: Linus Nilsson, SVT/Pressbild, BRF Fjällbyn

Skidbacke i Gällivare säljs och förvandlas till över hundra nya lägenheter

Publicerad

Dundret säljer Liikavaarabacken för drygt nio miljoner kronor. På marken ska det istället byggas 120 lägenheter och det kommunala bolaget räknar med att fler bostäder ska utveckla fjällanläggningen.

Dundrets fjällanläggning har som mål att få fram mellan 3 000 till 4 000 gästplatser och lägenheterna är ett steg i rätt riktning, enligt verksamhetschef Tobias Larsson.

– Vi har räknat med drygt 724 gästplatser i samband med byggnationen, säger han.

Backen blir kvar

Liikavaarabacken har själv en historia nästan lika lång som Dundrets fjällanläggning och många Gällivarebor har tagit sina första slalom- och snowboardåk i backen och fler ser det ut att bli.

– Liikavaarabacken kommer att bli kvar fast i en ny form. Vi kommer att behöva flytta den närmare liften än vad den är i dag, säger Tobias Larsson.

Enligt honom kommer även Dundret att skapa ytterligare en barnbacke genom att ta i anspråk en del av Frejabacken.

Investeringen ska binda ihop Dundret

Fjällanläggningen är en stor verksamhet som är spridd över en större yta av berget och med byggnationen av lägenheterna så kan liftsystemet bindas ihop med redan uppförd bebyggelse högre upp i backen där en tidigare stugby och björnfällan är placerad.

Enligt Tobias Larsson en av de mest angelägna åtgärderna på Dundret att förbättra infrastrukturen och kommunikationerna för fjällanläggningen och det kommunala bolaget har därför ansökt ytterligare pengar från kommunen för att kunna genomföra förändringarna. Läs mer om det här.

I klippet berättar verksamhetschef Tobias Larsson mer om byggnationerna och förändringen av Liikkavaarabacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.