Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Eric Palmqvist (SD) om varför partiet sa nej till aktieägartillskottet för Dundret. Foto: Linus Nilsson/SVT

Satsningen på Dundret kräver 30 miljoner – politiker säger nej

Publicerad

Dundret har sökt aktieägartillskott på 30 miljoner kronor och en utökad kommunal borgen på 120 miljoner kronor för att klara den långsiktiga finansiella planen. Ett beslut som fick återremitteras till  Gällivare kommunfullmäktige efter att en minoritet av kommunens politiker sagt nej.

–  Det är så här det ska gå till. Är inte politikerna nöjd med informationen som vi ger dem så bidrar vi med mer när de ska ta ställning igen. Det är så en demokrati ska fungera, säger Tobias Larsson, Dundrets verksamhetschef.

Har täckt upp två gånger tidigare

Aktieägartillskottet skulle inte vara Dundrets första tillskott från Gällivare kommun. Vid två tidigare tillfällen har kommunen täckt det kommunala bolagets utgifter och även stått som borgenär.

– Dundret är viktigt för Gällivare men det tillhör inte kommunens kärnverksamhet, säger Erik Palmqvist (SD), som var ett av de partier som röstade nej.

Även Moderaterna ställde sig även bakom en återremiss av ärendet.

I klippet hör du mer av Eric Palmqvists (SD) resonemang om varför partiet sa nej till aktieägartillskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.