Hör kommunalrådet Birgitta Larsson (S) och Alexander Kult, särskild samordnare, berätta mer om vilka mål Gällivare kommun har satt upp för att klara utmaningarna kommunen står inför. Foto: Randi Gitz/SVT/Teuvo Palomäki/SVT

Gällivares jättesatsning: 1 200 bostäder ska byggas på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun står inför många stora utmaningar. På fem år ska 1 200 bostäder byggas och befolkningen växa med drygt 3 000 personer.

– Det är en utmaning, men en angenäm sådan, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP).

Mellan tio till 20 miljoner kronor kommer att investeras i Malmfälten fram till 2045. I Gällivare kommer bland annat världens största vätgasanläggning att byggas. Detta innebär att Gällivare måste växa – kommunen kräver både fler invånare, bostäder och fler högutbildade.

Målet: Klimatneutral småstad 2030

Under torsdagen kickstartade Gällivare kommun tillsammans med Gällivare näringsliv ingång hela projektet genom att hålla en presskonferens där de presenterade ett flertal framtidsmål.

Industriboomen i norr

– Vi behöver fokusera på ett hållbart samhälle och hållbart näringsliv. Vi ska vara en hållbar och klimatneutral småstad 2030, säger Alexander Kult, särskild samordnare för de gröna omställningarna.

Här är några av Gällivares framtidsmål:

  • 1 200 bostäder ska byggas på fem år med fokus på entreprenörsbostäder.
  • Befolkningen (som idag är drygt 17 000 personer) måste växa med 15 procent på fem år.
  • Kommunen vill satsa på någon form av biltestning, som Arjeplog och Arvidsjaur annars är kända för, med tanke på att framtiden kan bestå av vätgasdrivna flygplan, bilar, lastbilar och lok.
  • 2 500 permanenta jobb i Gällivare 2030.
  • Höja antalet högutbildade i kommunen med 20 procent.

Vill satsa på campus

Gällivare kommun, med Gällivare näringsliv i spetsen, vill även satsa på utbildning eftersom att det behövs fler personer med rätt kompetens. Vilket betyder att det kan bli ett campus i kommunen.

– Det skapar möjlighet till högre utbildningar, säger Roger Hansson, vd på Gällivare näringsliv.

Kommunalrådet: ”Står inför något historiskt”

Utöver detta kommer Gällivare kommun att börja möjliggöra mark för industrin och handeln. Man kommer att titta på centrumhandeln, externhandeln och landsbygdshandeln. Enligt Gällivares tre kommunalråd ska hela kommunen ha goda förutsättningar för att växa.

– Vi står inför något historiskt och gigantiskt. Och det här händer i Gällivare, säger Birgitta Larsson, kommunalråd (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet