Dyr nota för förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Nu krävs den rumänska EU-migranten Alina-Elena Dima på närmare 32700 kronor av Norrbottens landsting. Det efter att hon födde sin dotter på Sunderby sjukhus i december i fjol.

Det var i december förra året som gravida Alina-Elena Dima från Rumänien, som lever på att tigga i Sverige, tillsammans med släktingar sökte sig till Sunderby sjukhus för att få hjälp med att föda sitt barn.

Det var mitt i natten och ingen av dem visste var akuten låg utan de försökte komma in via huvudingången utan att bli insläppta. Först i samband med att barnet föddes i bilen kom en sköterska till hjälp.

EU-migranten Dima

Tre dagar på sjukhus

Tre dagar fick barn och mamma stanna på sjukhuset och nu har räkningen kommit. Den är på närmare 32 700 kronor vilket Alina-Elena Dima, som lever på att tigga, inte kan betala.

– Det här är en företeelse som bygger på internationella överenskommelser om på vilket sätt vi skall hantera hälso- och sjukvård när det gäller människor som kommer från andra länder, säger Glenn Berggård (V) landstingsråd i Norrbotten.

Men hon kommer ju inte att kunna betala det här. Vad gäller då?

– Då skickar vi krav till dem som använt sig av hälso- och sjukvården som vi har i landet och det går då antagligen till inkasso och i det här fallet till det land som personen i fråga kommer ifrån.

Skattebetalarna

Alina-Elena Dima saknar det EU-kort som gör att medborgare har rätt till vård i annat EU-land. I Rumänien krävs jobb för att man skall få kortet. Dessutom är Rumänien känt för att inte betala vårdkostnader för EU-migranterna som finns i Sverige.

– Ja, då har vi en utestående fordran som antagligen avskrivs efter ett antal år.

Och det innebär att det i slutänden kan bli skattebetalarna i Norrbotten som får stå för notan.

– Precis som med andra uteblivna inbetalningar så blir det skattekollektivet och i det här fallet landstinget som står för det, avslutar Glenn Berggård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranten Dima

Mer i ämnet