• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den tunga kritiken mot politikerna i miljö, bygg och räddningsnämnden i Gällivare. Foto: SVT

Efter bygglovshärvan i Gällivare: Tung revisorkritik mot politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Kommunrevisorna i Gällivare riktar anmärkning mot politikerna i miljö, bygg och räddningsnämnden. Nämnden ska bland annat ha varit sena med att vidta åtgärder efter att bygglovsskandalen blev känd.

I höstas kom en granskningsrapport som visade att det har utfärdats bygglov på felaktiga grunder vid bygglovskontoret i Gällivare. Problemen kunde spåras upp nio år tillbaka i tiden.

Det finns misstankar om bygglov som man inte har blivit debiterade och om bygglov som avviker mot gällande detaljplaner. Det kan till och med förekommit mutor, enligt rapporten.

Granskat politikerna

Nu har även kommunens revisorer gjort en granskning och den handlar enbart om hur politikerna har hanterat frågan. Det är kommunens förtroendevalda revisorer med ordförande Christer Nordmark (M) med stöd från sakkunniga som har gjort granskningen.

De riktar anmärkning mot miljö, bygg, och räddningsnämnden för bristande kontroll och styrning av verksamheten. Det är alla politiker i nämnden som omfattas.

”Det är väldigt ovanligt”

Att ”rikta anmärkning” är snäppet mindre allvarligt än att ”inte bevilja ansvarsfrihet”.

– Det är väldigt ovanligt. Det har inte skett på åtminstone tio-femton år tillbaka, säger Christer Nordmark.

Nya rutiner dröjde ett år

Vad har man då slagit ned på?

Ja, bland annat dröjde det nästan ett helt år innan man införde nya rutiner som skulle förhindra att tjänstemän utfärdade felaktiga bygglov.

Brist på dokumentation gör också att det har varit svårt att spåra hur kontrollen ska ha skett.

I klippet berättar Christer Nordmark om den tunga kritiken mot politikerna i nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.