Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Sternlund/SVT

Gällivarepolitiker riskerar att dras in i bygglovshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i miljö- bygg- och räddningsnämnden riskerar att dras in i härvan kring felaktigt beviljade bygglov i Gällivare. Politikerna har ett ansvar även för delegerade beslut.

– Det är fruktansvärt, säger ordförande Iris Dimitri (V).

Gällivare kommun har beställt en utredning av företaget 2Secure. I den poängteras vilket ansvar och i vilka fall politiker respektive tjänstemän ska fatta beslut kring bygglov.

Företaget pekar bland annat på en dom i hovrätten för västra Sverige där man fastslog att samtliga sju ledamöter och stadsarkitekten i en kommun gjorde sig skyldiga till tjänstefel, när man beviljade bygglov i strid med plan- och bygglagen.

”Det är inte enbart den som har uppsåt, det vill säga med avsikt gör något, utan även den som är oaktsam som kan begå tjänstefel”, står det i utredningen.

Rädsla inför att brott kan ha begåtts

Iris Dimitri (V) är smärtsamt medveten om detta och hon säger att tilliten har fått en rejäl törn till de enskilda tjänstemännen.

– Delegationsordningen har byggt på att man är lojal, att an följer lagar och också redovisar det på ett ärligt sätt, säger hon.

I klippet ovanför kommenterar hon risken att politiker kan ha begått brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Gällivare kommuns säkerhetschef Andreas Pääjärvi om de polisanmälda fallen på bygglovskontoret. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.