Efter förra årets torka: ”I år blir det rekordskördar”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol slog värmen och torkan hårt mot lantbrukarna. Bristen på regn gav dåliga skördar och dyrt foder, men i år ser det bättre ut.

– I år blir det rekordskördar på många håll i Norrbotten, säger Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten.

Jenny Karlsson, själv trädgårdsföretagare i Granån utanför Kalix, möter upp oss på sin brors gård några kilometer bortanför hennes egen.

Syskonens släkt har brukat marken i generationer och är vana vid att marken ger en skiftande växtlighet.

– Vi är vana att inte ta något för givet, men i år har det blivit precis som jag önskat. Det har varit precis lagom mycket regn och lagom mycket värme och sol, säger hon där hon står i kohagen och tittar ut över de grönskande markerna.

”Finns möjlighet till en riktigt bra skörd”

Förra året betraktas som ett katastrof-år för lantbrukarna. För många var det den sämsta skörden på 50 år.

– Det har varit ekonomiskt kännbart med dyrare foderproduktionskostnader. Som jordbrukare har du fått  köra mycket traktor för varje kilo foder och köpa in foder för att du inte fick något från den egna skörden, säger Jenny Karlsson.

Nu räknar hon med att bönderna får ett år av god återhämtning.

– Det finns möjlighet till en riktigt bra skörd och chans att skapa en buffert av foder till kommande och kanske sämre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.