LRF uppmanar till all skörd som kan ge foder i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

LRF uppmanar till skörd av alla arealer som kan ge foder i Norrbotten.

På Sven Karlssons lantbruk i Kvarnudden några mil norr om Kalix stödutfodras de 150 korna redan. För också i Norrbotten är det ett dåligt betesår och betena behöver växa till sig, det går långsamt i år på grund av torkan.

Men ännu värre är det i södra Sverige.

– Ja, det är ju katastrofläge i södra Sverige det finns ingenting, säger Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbotten.

– Det är brunbränt. De får ingen tredje skörd. De har tagit två skördar och det blir inget foder.

Många djurägare ser ingen annan utväg än slakt, men kön till slakterier är på vissa ställen i söder ända till april nästa år och då måste djuren utfodras i alla fall.

– Det blir ett moment 22 av det. Du måste bli av med djuren för att de har för lite foder,  men så blir man inte av med djuren för att slaktkön är för lång och då måste de ändå utfodras för tillväxt.

Dispens i Norrbotten

Så nu uppmanas markägare i Norrbotten med ängar som kan vara intressanta att ta kontakt med närmaste bonde eller hästägare. Man uppmanar även att bärga även om man inte behöver själv. Även senbärgat och foder med lägre näringsinnehåll är intressant.

Det har också införts dispens för arealer som normalt får EU stöd för att hållas öppna under förutsättning att de inte används för foder. I Norrbotten och Västerbotten får man enskild dispens. Man är ansöker enkelt med en blankett på  länsstyrelsens webbsida.

– Och det är det som krävs och sen får man skörda i år. Så de har släppt på det där just med anledning av att fodret behövs. Man behöver inte invänta något beslut utan det är bara en information att man ämnar skörda den.

Även hästägare drabbas

Hon uppmanar också hästägare att se över fodertillgången i tid. I sociala medier finns grupper med tusentals medlemmar som försöker koordinera tillgång och efterfrågan på foder län för län.

LRF har diskuterat att ansöka om transportbidrag för att skeppa norrbottenshö till södra Sverige och de har lobbat politiskt för att regeringen ska söka stöd ur EU:s krisfonder. Något de också meddelat att de ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.