Åklagarna i Lulebohärvan har överklagat tingsrättens friande dom. Foto: SVT

Åklagarna överklagar friande domen i Lulebohärvan

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friade före detta Lulebochefen och fem företagare som stått åtalade för att ha lurat det kommunala bostadsbolaget på flera miljoner kronor – en dom som åklagarna nu väljer att överklaga.

Tingsrätten valde att fria alla misstänkta då de menade att bevisningen inte räckte till samt att uppgifterna från Lulebos egna omfattande utredning ska värderas med försiktighet.

Åklagarna Rickard Finnberg och Stina Stener håller inte med.

Miljonsvindel på Lulebo

– Extraordinära resurser har avsatts av både Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten och vi menar att ärendet har allmänpreventiv betydelse och är av intresse för allmänheten, säger Finnberg.

”Tingsrättens dom är fel”

Överklagandet gäller dock inte samtliga misstänkta.

– Vi har beslutat att överklaga domen eftersom vi anser att tingsrättens dom är fel. Målet har betydelse för hur Polismyndigheten i framtiden ska utreda liknande brottslighet angående luftfakturering. Överklagandet avser tre av de ursprungligen åtalade personerna och täcker de centrala frågeställningarna och invändningar som Luleå tingsrätt inte ansett varit motbevisade.

Hovrättens prövning kommer inte att omfatta säkrade värden för skadestånd hos de misstänkta eftersom dessa hävts av Luleå tingsrätt.

Åklagarna uppger att de inte är tillgängliga för ytterligare kommentarer i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet