Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Löfgren, projektledare för ”Växtzon oändlig” i Boden. Foto: Erica Larsson/SVT

Långtidsarbetslösa i Boden får ny chans i lyckad satsning

Uppdaterad
Publicerad

Stöd, praktik och coaching i projektet ”Växtzon oändlig” har bidragit till att allt fler klarar av att bryta långtidsarbetslösheten Boden. Nu väljer kommunen att ta satsningen vidare efter projektets slut.

Det unika kompetensförsörjningsprojektet som medfinasierats av EU och Europeiska socialfonden började i ett nytt växthus som värms upp av spillvärme från en dataserverhall.

Här har människor som länge stått utanför arbetsmarknaden fått praktikplats och stöd. Växthuset är samtidigt ett sätt att visa upp forskning, ny teknik och innovativa odlingsmetoder, för att försöka odla närproducerade livsmedel även under vinterhalvåret.

– Vi brukar säga att vi har odlat och rustat människor för arbetsmarknaden, säger Helena Löfgren vid Jobbcenter i Boden som varit projektledare för ”Växtzon oändlig”.

Hälften jobbar eller studerar

Målet har varit att kompetensutveckla bodensare som har svårt att få eller behålla ett arbete. Praktiken i växthuset har kombinerats med en rad individanpassade utvecklingsinsatser. Av 44 individer som deltog är hälften i arbete eller studerar.

– En av av de viktigaste sakerna för att få det här att fungera så bra är att det hela har varit ett samverkansprojekt mellan flera olika aktörer.

Ska rusta fler för jobb

Samtidigt står norra Sverige inför stora utmaningar inom kompetensförsörjningen, inte minst vid det nya stålverket som byggs i Boden. Därför börjar kommunen nu använda sig av de lyckade utvecklingsinsatserna från projektet i den ordinarie verksamheten.

Målet är att rusta ännu fler kommuninvånare för arbetsmarknaden.

– Alla behövs i Boden och vi kommer snart börja arbeta med att stötta ytterligare 130 individer i ett samarbete med socialförvaltning, säger Helena Löfgren.

I videon berättar projektledaren om ett nytt synsätt på långtidsarbetslösa som gett lyckat reslutat.

Aktörer som samverkat i projektet ”Växtzon oändlig”

* Bodens kommun

* Boden Business Agency (BUAB)

* Luleå tekniska universitet

* forskningsinsitutet RISE

* Sture Nordmark

* samt andra privata aktörer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.