Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan till slut bli en riktig solskenshistoria när pedagogerna Anna Sandström och Jenny Erickson i Boden möter människor som står långt från arbetsmarknaden. I klippet berättar de. Foto: Erica Larsson/SVT

Så arbetar pedagogerna med de som levt länge i utanförskap i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Pedagogerna Anna Sandström och Jenny Erickson har arbetat i projektet ”Växtzon oändlig” i Boden för att få långtidsarbetslösa människor tillbaka till arbetsmarknaden. Ett projekt där mer än hälften av deltagarna har jobb eller studerar i dag.

Projektet hade 44 deltagare mellan december 2020 till juni 2022. Och inom kort kommer pedagogerna Anna Sandström och Jenny Erickson arbeta med ytterligare 130 individer då projektet implementeras i kommunens vanliga arbete, med anledning av lyckat reslutat.

”Finns en plats för alla”

– Vi jobbar väldigt individbaserat med allt från att träna upp sociala färdigheter till digitalisering, för har man varit borta länge från arbetsmarknaden så tar det tid att komma tillbaka, säger Anna Sandström.

Kollegan Jenny Erickson tillägger:

– Allt handlar om att visa tilltro till de här individerna. Att förmedla att det finns ett hopp för dem också så att de känner att de kan ta plats. Att det finns en plats för alla.

Utmaningarna

Vad har varit de största utmaningarna?

– Att många av de här individerna inte har varit i ett sammanhang på väldigt länge och har en väldigt svag tilltro till sin egen förmåga, säger Anna Sandström.

–Det handlar mycket om vårt förhållningsätt. Vi har fått jobba mycket med att motivera dem att tro på sig själva,  först då vågar de ta nästa steg. Och många vittnar om att de inte upplevt det bemötandet tidigare, säger Jenny Erickson.

I videon beskriver pedagogerna om hur utanförskapet kan se ut och så berättar de en solskenshistoria om hur de hjälpte en mycket isolerad man tillbaka till arbetslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.