Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter många års arbetslöshet har Heidi Johansson i Boden nu fått en betydligt ljusare framtid. Hör henne berätta i klippet. Foto: Erica Larsson/SVT

Heidi i Boden var utan jobb i tre år – nu blir hon erbjuden arbete

Uppdaterad
Publicerad

Heidi Johansson från Boden hade stått utanför arbetsmarknaden i tre år. Sedan blev hon erbjuden en plats i projektet ”Växtzon oändlig”. I dag har livet som hon förr beskrev som ett mörker bytts ut till ljus och lust.

Under två års tid har 35-åriga trebarnsmamman Heidi fått stöd och coaching för att komma tillbaka till arbetslivet. Praktiken har skett både inne i växthuset och utanför på gården. Hon har även hunnit komplettera sitt betyg men den största resan hon gjort är den personliga.

”Förr var alla dagar lika”

– Förr vara alla dagar sig lika, så bara att kunna svara på frågan om vad man ska göra på sin semester känns kul. Helgerna har också fått en ny betydelse efter att man har jobbat på veckorna. Jag har längtat till jobbet jättemycket när jag är ledig.

Vad var det som du tyckte var extra svårt tidigare?

– Tidigare har jag inte mött en humanistisk syn i arbetslivet. Man skulle liksom följa en viss mall samtidigt som jag hade svårt att veta vad jag var bra på, vad som var mina förutsättningar och vad det fanns för fördelar med mig i arbetslivet.

Vad har du fått lära dig här som har gjort att du har tagit dig in på arbetsmarknaden igen?

– Jag har fått träna i social kompetens och att se mitt eget värde. Att ta plats och kunna växa på mitt sätt. Vi har fått prova på olika saker för att hitta rätt.

Fått flera jobberbjudanden

Nu ser framtiden riktigt ljus ut för Heidi. Hon låter sig inte längre begränsas av sin reumatism eller ADHD-diagnos utan överväger hon om hon ska tacka ja till ett av två jobb som hon blivit erbjuden eller om hon ska studera vidare då hon har ett stort intresse för data och teknik.

I klippet berättar Heidi om betydelsen av att få jobba utifrån sin egen förmåga i stället för att bli utesluten från arbetsmarknaden för att man är annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.