Enligt Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå är det viktigt med ett hotell och en konferensanläggning i Övertorneå. Foto: SVT

Snart dags för nyinvigning: ”En kommun måste ha ett hotell”

Uppdaterad
Publicerad

Övertorneå har varit utan hotell i flera år, men nu renoveras delar av gamla hotel Tornedalia efter att ha varit flyktingförläggning i flera år.

Turerna har varit många. Hotellet byggdes av Övertorneå kommun i slutet av 1980-talet. Det drevs av flera privata aktörer med varierande framgång, fram till mitten av 2000-talet då kommunen sålde fastigheten.

Sedan dess har flera privata företag drivit hotellet och år 2015, under den stora flyktingvågen, blev hotell Tornedalia flyktingförläggning.

När Migrationsverket avslutade kontraktet  gick företaget i konkurs och eftersom ingen ville köpa anläggningen så köpte kommunen tillbaka den.

Kostnader för skattebetalarna

Byggnaden ägs av kommunen men hotellverksamheten kommer att drivas av en privat aktör.

Hotellet kommer att innebära kostnader för skattebetalarna. Med driftkostnader, avskrivningar på investeringen och renoveringen  blir kostnaden närmare en miljon kronor per år.

– Vi inom politiken anser att Övertorneå behöver ett hotell och en konferensanläggning med restaurang, i första hand för näringslivet, säger Tomas Mörtberg (C), kommunalråd i Övertorneå.

Invigning av nya hotell Tornedalia blir om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.