Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Tussilago – och hör Diana Chronéer berätta om de omvälvande dagarna när katterna dumpades i Kalix. Foto: Adam Berlin/SVT

Efter massdumpningen av katter i Kalix – nu har Tussilago tak över huvudet

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan dumpades över 25 katter runt om i Kalix. Några hittades döda och flera var svårt medtagna sedan de frusit fast i isen. Men nu har katterna fått tak över huvudet och vi har träffat Tussilago och Vide som tillfälligt bor hos Diana Chronéer i Luleå.

Det var första helgen i april och följande tisdag som flera Kalixbor slog larm om de övergivna katterna i sociala medier. Även Kattakuten i Norrbotten blev nedringda av skärrade Kalixbor.

– Det råder inget tvivel om att katterna är dumpade. Det är makabert och en fullständig katastrof, sa föreningens Camilla Zerpe Karlsson till SVT då.

Tussilago har fått nytt hem

26 katter drabbades och två av dem som har fått nytt hem är Tussilago och Vide. De sex månader gamla katterna bor i dag hos Diana Chronéer på Björkskatan i Luleå.

– Det blev panik. Men förhoppningsvis får de snart ett permanent hem, säger hon.

I klippet berättar Diana Chronéer om de omvälvande dagarna när katterna dumpades – och du träffar Tussilago och Vide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.