Foto: SVT

Lärarna om sin situation: ”Löneutvecklingen stannar av”

Uppdaterad
Publicerad

I minglet innan medlemsmötet pratades det om vikten av att höja statusen på läraryrket för att få fler att vilja utbilda sig till lärare, men också för att lärare ska orka stanna i yrket.

– Idag händer det att lärare jobbar några år bara och sedan kliver av igen, säger Ingela Hörnell, ordförande Lärarnas Riksförbund i Luleå.

Enligt facket behöver lärarna  mindre styrning uppifrån och mer frihet att ta egna beslut, samt tid till att göra sitt för- och efterarbete.

Skolan i Luleå

– Det är den som ger kvalité på undervisningen, säger Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund. Löneutvecklingen behöver fortsätta också efter man fyllt 50.

I Luleå stannar löneutvecklingen hos lärarna upp när man närmar sig 40-45.

– Vi går in med relativt låga löner, men löneutvecklingen sker för våra medlemmar fram till 40-45-års ålder och sedan stannar den av och står stilla fram tills strax innan man går i pension, säger Ingela Hörnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet